BAGDAD - Een soldaat van de inlichtingendienst van de Amerikaanse strijdkrachten heeft zaterdag gezegd schuldig te zijn aan mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Hij deed dat direct na het begin van een zitting van de krijgsraad in de Iraakse hoofdstad. De 24-jarige Armin Cruz gaf ook toe schuldig te zijn aan samenzwering.

Cruz, specialist in het analyseren van informatie, heeft volgens de militaire aanklager soldaten opdracht gegeven naakte en gehandboeide gevangenen zo over de vloer te laten kruipen dat hun geslachtsdelen de grond raakten. Daarna, aldus de aanklacht, had hij samen met de militaire politie geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen.

Cruz is de eerste soldaat van de militaire inlichtingendienst en de achtste militair die is aangeklaagd in verband met het misbruik van gevangenen. Nu hij heeft verklaard schuldig te zijn, wordt het vonnis in de zaak nog zaterdag verwacht.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt dat bij de mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis slechts een klein aantal personen van lagere rang betrokken was. De betrokkenen zouden ook op eigen initiatief hebben gehandeld. Anderen zeggen echter dat ook hogere militairen bij de praktijken betrokken waren.