AMSTERDAM - De politie in Amsterdam introduceert een kaartspel om criminele veelplegers op te sporen. Zij heeft het idee afgekeken van de Amerikanen in Irak, die zo'n spel uitbrachten om Saddam Hussein en zijn kliek in de kraag te vatten. Het Amsterdamse spel bestaat uit 52 kaarten van mensen die zich in de binnenstad schuldig maken aan zaken als winkeldiefstal, drugshandel of wapenbezit.

Dat verklaarde een woordvoerder van de politie vrijdag. Ongeveer zeshonderd politieagenten krijgen het kaartspel. Doel is dat de veelplegers zich constant in de gaten voelen gehouden door de politie.

De woordvoerder tekent daarbij aan dat het kaartspel maar een klein deel van de overlastgevers aanpakt. In totaal lopen in de Amsterdamse binnenstad ongeveer vijfhonderd mensen rond die zich bijna dagelijks schuldig maken aan auto's openbreken, tasjes roven en de handel in drugs.

Het kaartspel is een onderdeel van de strategie om criminaliteit tegen te gaan: het criminelen onmogelijk maken misdrijven te plegen. Het is nog niet bekend wanneer het spel wordt uitgedeeld.