DEN HAAG - De Zeeuwse gemeente Veere en Terschelling hebben de schoonste stranden van Nederland. Dat stelt de stichting Nederland Schoon die de winnende gemeenten vrijdagmiddag in Den Haag beloonde met een Gouden Wimpel.

De uitreiking van de prijzen vond plaats op de laatste dag van de Week van Nederland Schoon. De organisatie bezocht deze week diverse plaatsen om zwerfafval te verwijderen. De Gouden Wimpel, die voor de tweede keer werd uitgereikt, is een aanvulling op de Blauwe Vlag die de ANWB toekent. In totaal werden er 225 stranden beoordeeld.

Veere, dat de wimpel vorig jaar ook al in de wacht sleepte, krijgt de prijs voor zes stranden die binnen de gemeente liggen. Veere moet de onderscheiding deze keer delen met Terschelling, dat eveneens met zes stranden in de prijzen viel.

Zoetwaterstrand

Nederland Schoon kende ook prijzen toe voor de schoonste grote en kleine zoetwaterstranden van het land. In de eerste categorie ging de wimpel naar Wijdemeren voor het strand De Strook aan de Loosdrechtse Plassen. Het Friese Skarsterlân won de wimpel voor kleine stranden voor de Rohel aan het Tjeukemeer.

De stranden in de gemeenten Westland bij Monster en 's Gravenzande en het strand van Wassenaar komen er slecht vanaf in de test. "Ze leveren een bijzonder matige prestatie", zo oordeelt de jury. "De jury vindt het onbegrijpelijk waarom dergelijke stranden zo slecht scoren en daarmee ook een negatief visitekaartje voor onze kust afgeven."