Het kabinet roept alle scholen op dinsdag om 12.00 uur een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama in het Russische Beslan. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) heeft alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs vrijdag daarover een brief geschreven.

Ook biedt de CDA-minister leerlingen de kans om met een tekening of foto nabestaanden in Beslan een hart onder de riem te steken. Die kunnen per post of e-mail naar het departement worden gestuurd, waarna dat de post in Beslan zal bezorgen.

Premier Balkenende wees vrijdag na afloop van de ministerraad op het belang van betrokkenheid van scholen bij de gebeurtenissen in Beslan. Afgelopen woensdag ontving hij voorzitter Borrell van het Europees Parlement die met het initiatief van de minuut stilte kwam.

Ook het Europees Parlement houdt dinsdag een minuut stilte. "De actie zou krachtig moeten tonen dat Europa de slachtoffers eert, vooral de schoolkinderen", schreef Borrell deze week in een brief aan de EU-lidstaten.