ABUJA - De vredesbesprekingen in het Nigeriaanse Abuja tussen de Sudanese regering en twee rebellenbewegingen die actief zijn in de provincie Darfur, zijn vrijdag opgeschort. De bemiddelaars van de Afrikaanse Unie (AU) zijn er nog niet in geslaagd de partijen nader tot elkaar te brengen.

Volgens AU-woordvoerder Assane Ba is de afgelopen drie weken weinig progressie geboekt. Vooral de ontwapening van de Arabische Janjaweed-milities, een keiharde eis van de rebellen, vormt een groot struikelblok. De Sudanese regering en de twee rebellengroepen JEM en SLM begonnen onder toezicht van de unie op 23 augustus aan de besprekingen.

Volgens Ba gaan de besprekingen dinsdag verder. Dan hebben beide delegaties een ontmoeting met de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, de huidige voorzitter van de Afrikaanse unie. Ba sprak de hoop uit dat Obansanjo het overleg vlot kan trekken.

Opstand

De oorlog begon met een opstand van de rebellengroepen in februari vorig jaar tegen de marginalisatie van de lokale zwarte bevolking in het gebied. Het bewind in Khartum reageerde keihard door de Arabische Janjaweed-milities tegen de rebellen en de bevolking in te zetten.

Het negentien maanden durende conflict in Darfur heeft al aan circa 50.000 mensen het leven gekost en bijna anderhalf miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld.

De Britse hulporganisatie Oxfam meldde vrijdag dat de afgelopen dagen zeker 30.000 mensen hun toevlucht hebben gezocht tot de vluchtelingenkampen in de westelijke regio van Sudan. Volgens een woordvoerder van Oxfam is het einde van de vluchtelingenstroom nog niet in zicht.