De omstreden toewijzing van het WK voetbal aan Rusland (2018) en Qatar (2022) door de FIFA wordt meegenomen in het onderzoek door de Amerikaanse federale politie FBI.

Dat meldt persbureau Reuters woensdag op basis van een Amerikaanse aanklager.

De FBI is een groot onderzoek gestart naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA. Mede als gevolg daarvan kondigde de vrijdag nog herkozen voorziter Sepp Blatter dinsdag aan op te stappen. 

De toewijzing aan vooral het WK in Qatar geldt als zeer omstreden, mede door schendingen van mensenrechten in het land in het Midden-Oosten.

De anonieme aanklager stelt tegenover Reuters dat de toekenning van de eindtoernooien onderdeel is van een onderzoek dat verder gaat dan de aanklacht tegen de FIFA-functionarissen die vorige week zijn aangehouden.

Zwitsers onderzoek

Ook de Zwitserse autoriteiten hebben al aangekondigd dat ze de toekenning van de WK's gaan onderzoeken. Qatar heeft eerder laten weten mee te willen werken aan een onderzoek naar de toewijzing.

De minister van buitenlandse zaken van Qatar, Khaled Al-Attiyah, reageerde woensdag onmiddellijk. Hij benadrukte dat het emiraat eerlijk te werk is gegaan bij zijn 'bid' en het geen enkele blaam treft.

''Er kan geen sprake van zijn dat Qatar het WK wordt ontnomen. We hebben alle vertrouwen in de zorgvuldigheid van de procedure. We verdienden het te winnen, omdat we het beste plan hebben gepresenteerd'', aldus Al-Attiyah.

Hij vermoedt dat er vooroordelen met een racistisch tintje steken achter de haatcampagne die wordt gevoerd. ''Voor sommigen is het zeer moeilijk te verteren dat een Arabisch islamitisch land het toernooi heeft gekregen, alsof het daarop geen recht zou hebben.''

Ook de Russische president Vladimir Poetin is niet te spreken over het optreden van de FBI. ''De Verenigde Staten hebben niets te maken met de FIFA'', zei Poetin vorige week.

Ethische commissie

Volgens de FIFA zelf is er geen sprake van ernstige misstanden bij de toewijzingen van de toernooien. Perschef De Gregorio stelde eerder dan ook dat de WK's in Rusland en Qatar gewoon doorgaan.

Direct na de stemming over de organisatie van de WK's in 2010, kwamen geruchten naar buiten over mogelijke omkoping en corruptie. De ethische commissie van de FIFA concludeerde na een eigen onderzoek dat er geen sprake was van ernstige misstanden en dat er daarom ook geen nieuwe stemronde moest komen.

Het WK in Qatar is daarnaast omstreden vanwege de slechte werkomstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen. Volgens Amnesty International is daar afgelopen jaar, ondanks tal van beloften, niets aan veranderd.