Een van de mannen die vastzitten voor het aanbieden van de mogelijkheid om illegaal te gokken op voetbalwedstrijden, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij matchfixing in de Nederlandse eerste divisie.

In Nederland zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) twee wedstrijden zijn gemanipuleerd in de Jupiler League (eerste divisie). Dat is donderdag gebleken bij de rechtbank in Den Haag.

De verdachte is de op Cyprus gevestigde Daniël van 't H. Het zou gaan om het omkopen van een of meer Duitse voetballers, samen met de Nederlandse matchfixer Paul R., die onlangs is berecht in Duitsland.

Volgens het OM zijn twee wedstrijden in de Nederlandse Jupiler League gemanipuleerd, waarvan Van 't H. wist dat ze beïnvloed waren en waarop gegokt kon worden. Dat zou zijn gebeurd in 2009. Het is nog niet bekend om welke wedstrijden het gaat. Het onderzoek is nog niet afgerond. Volgens het OM verklaart Van 't H. hier tot op heden niet veel over.

Het onderzoek van het OM is gestart naar aanleiding van informatie uit Duitsland, dat Van 't H. verdacht werd van mogelijke betrokkenheid bij matchfixing in 2008 en 2009.

Van 't H. stond donderdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter, samen met medeverdachte Vincent de W. die een kleinere rol had en als 'bedrijfsleider' in Nederland is omschreven. Tot op heden zaten de twee vast, maar de rechter bepaalde donderdag dat ze (onder voorwaarden) op vrije voeten mogen komen. Het OM had liever gehad dat ze vast bleven zitten, onder meer om te voorkomen dat ze het onderzoek kunnen bemoeilijken.

Gokschuld

Tijdens de zogeheten pro-formazitting donderdag werd meer duidelijk over de omvang van het aanbieden van het illegale gokken op de voetbalwedstrijden. Zo werden waarschijnlijk miljoenenomzetten gedraaid en leefden de verdachten volgens het OM in behoorlijke weelde.

Aan de andere kant had een van de gokkers een gokschuld van drie ton. Vijftien rechercheurs zouden zich permanent met de zaak bezig houden en tientallen getuigen worden gehoord.

Het inzetten bij het gokken kon met contant geld en de eventuele winsten werden vervolgens ook contant uitbetaald. Dat is een van de redenen waarom het voor het OM moeilijk is om zicht te krijgen op de precieze bedragen die met het gokken gemoeid waren.

In de zaak waren behalve Van 't H. en De W. nog drie andere verdachten aangehouden. Van 't H. wordt gezien als de spil.

Paul R. ging in de Duitse matchfixingzaak recent vrijuit. In die zaak zou hij weliswaar wedstrijden in Duitsland gemanipuleerd hebben, maar vonden de afspraken en betalingen plaats in Nederland. Daarom was het Duitse recht niet van toepassing.

KNVB

De Nederlandse voetbalbond KNVB drong er daarom bij het Nederlandse OM op aan om verder onderzoek te doen naar de 56-jarige R.

De bond is blij dat het OM nu actief werk maakt met de aanpak van matchfixing in het voetbal. "Ervaringen uit het buitenland maken duidelijk dat wedstrijdmanipulatie alleen aan het licht komt door strafrechtelijk onderzoek. Onze mogelijkheden zijn beperkt. Justitie heeft meer bevoegdheden'', reageerde de voetbalbond donderdag.

De KNVB reageerde niet verrast, omdat na de aanhouding van een verdachte in februari door het OM al was gemeld dat het vermoeden bestond van matchfixing van wedstrijden in Nederland. De bond weet echter ook niet om welke wedstrijden het gaat.

"We hebben goed overleg met justitie, maar als voor het onderzoek nodig is dat we beperkt informatie krijgen dan is dat zo. Het belangrijkste is dat zaken worden opgelost en verdachten worden opgespoord en aangepakt. We volgen het op de voet. We zullen justitie ondersteunen als het kan, dat doen we graag."