WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag gezegd "ontsteld" te zijn dodor het geweld in de Sudanese regio Darfur. Hij herhaalde de conclusie van de Amerikaanse regering dat daar volkerenmoord is gepleegd.

"We hebben geconcludeerd dat genocide heeft plaatsgevonden in Darfur. We roepen de internationale gemeenschap op, met ons samen te werken om daden van genocide tegen te gaan", luidde een verklaring van Bush. "We doen een beroep op de Verenigde Naties om een volledig onderzoek in te stellen naar de volkerenmoord en andere misdaden in Darfur."

Powell

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell had eerder op de dag tegen de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen gezegd dat in Darfur sprake was van genocide tegen de Afrikaanse bevolking door de Sudanese regering en Arabische milities.

Bush zei dat hij Powell naar Darfur en Khartum had gestuurd "om te eisen dat de Sudanese regering zou ingrijpen om het geweld te stoppen". Hij zei dat de VS een sterke VN-resolutie hadden ingediend, die op 30 juli is aangenomen. "Deze resolutie riep de regering op tot ontwapening van de Janjaweed (Arabische milities), die de bevolking van Darfur hebben geterroriseerd, en berechting van hun leiders.

"De regering van Sudan heeft niet aan de resoluties van de VN-Veiligheidsraad voldaan en zich niet gehouden aan de wapenstilstand die zij heeft getekend", zei Bush. "Het is duidelijk dat alleen actie van buitenaf het moorden kan stoppen", aldus de Amerikaanse president.

De Veiligheidsraad was donderdagavond nog verdeeld over een nieuwe Amerikaanse ontwerpresolutie, waarin wordt gedreigd met sancties tegen Sudan. Vooral China, Rusland, Pakistan en Algerije hadden veel bezwaren tegen de voorgelegde tekst. Niettemin zei de Amerikaanse VN-ambassadeur John Danforth te hopen dat komende week over de resolutie wordt gestemd.