WHISTLER - De wintersportstad Whistler in de Canadese provincie British Columbia kampt met een recordaantal inbraken door zwarte beren. Dit jaar zijn er al 75 gevallen gemeld van beren die huizen binnendrongen en in de keukens etenswaren en voedselresten weghaalden.

De beren verschaften zich ook toegang tot minstens twintig geparkeerde auto's. Het aantal signaleringen van beren in de tuinen en straten van Whistler en het naburige Squamish is dit jaar verdubbeld tot meer dan zevenhonderd.

Huisvuil

Whistler, locatie van enkele olympische onderdelen tijdens de Spelen in 2010, en Squamish liggen in de Coast Mountains, ten noorden van Vancouver. Volgens bioloog Mike Allen van het Whistler Black Bear Project worden de beren gelokt door de geur van etenswaren in huisvuil. De dieren hebben geleerd deurknoppen om te draaien, deuren te forceren en raampjes in te tikken om huizen en auto's binnen te dringen.

Voor de regionale zender BC van de nationale omroep CBC zei Allen onder meer dat een deurknop omdraaien voor een beer ongeveer hetzelfde is als in een boomstronk graaien naar mieren. Beren zijn volgens hem heel handig met hun klauwen. Eenmaal in een huis binnengedrongen gaan ze meestal rechtstreeks naar de koelkast en voorraadkasten in de keuken. De geur van een lege koffiebeker of een leeg snoeppapiertje kan een beer al doen besluiten in een auto in te breken.

Geboorten

De toename van de beren is volgens andere deskundigen mede een gevolg van een recordaantal geboorten. Er zijn meer dan twintig geboorten geregistreerd. De beertjes trekken naar woongebieden omdat ze daar niet het risico lopen door volwassen soortgenoten te worden gedood.

Ook is in de tuinen volop rijp fruit te vinden. De jongen hebben geleerd van de mens geen gevaar te duchten. Het is, aldus Allen, op het ogenblik niet ongewoon 's morgens aan het ontbijt te zitten en buiten in de tuin een beer eveneens te zien ontbijten.

Er zijn nog geen berichten over gewonden of van beren die mensen hebben aangevallen. De overlast zal pas minder worden als de beren in winterslaap gaan. De winterslaap laat echter nog een aantal maanden op zich wachten.