NEW YORK - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties wil de missie die onderzoek zou doen naar de gebeurtenissen in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin donderdag ontbinden. Hij heeft dat woensdagavond aangekondigd in een brief aan de Veiligheidsraad.

In de brief schrijft Annan het vooral te betreuren dat nu het feitenonderzoek niet doorgaat, niet aan het licht zal komen wat zich heeft afgespeeld in het kamp gedurende de bezetting door Israëlische troepen. Die hebben er volgens de Palestijnen een bloedbad aangericht onder hun volk. Israël zegt hooguit vijftig Palestijnen, voornamelijk strijders, te hebben gedood in zijn strijd tegen terrorisme.

Israël had aanvankelijk met het onderzoek ingestemd, maar stelde toen de VN-missie klaar was om ermee te beginnen, steeds nieuwe voorwaarden aan toelating van het team.

Dinsdag besloot het Israëlische veiligheidskabinet opnieuw om de missie te weigeren omdat niet aan zijn voorwaarden was voldaan. Zo wilde Israël zelf bepalen wie door de VN-missie als getuigen worden gehoord, moesten militairen en overheidsfunctionarissen worden gevrijwaard van vervolging en stelde Israël eisen aan de tekst van het eindrapport van de missie.

Het 28 leden tellende onderzoeksteam van de VN, onder leiding van de Finse ex-president Ahtisaari, heeft in Genève een week tevergeefs gewacht tot het in Jenin op de Westelijke Jordaanoever aan de slag kon. Het wordt donderdag opgeheven. Annan maakte dat bekend kort nadat de Veiligheidsraad zijn overleg achter gesloten deuren over de missie, dat dinsdag was begonnen, had hervat.

/DOSSIERMidden-Oosten