DUBAI - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft donderdag een videoboodschap uitgezonden waarop de rechterhand van Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, is te zien en te horen. De tweede man van al-Qaeda zegt daarin dat de Verenigde Staten slechts beperkte bewegingsvrijheid in Afghanistan hebben.

"Het oosten en zuiden van Afghanistan zijn open terrein geworden voor de moedjahedien. De vijand zit opgesloten in de grote steden", aldus al-Zawahiri, getooid met een witte tulband en met een machinegeweer in zijn handen. Ook zei hij dat zijn strijders grote steun genieten onder de Afghaanse bevolking.

De Amerikaanse nederlaag in Afghanistan en Irak is "een kwestie van tijd", ging al-Zawahiri verder. "De Amerikanen zitten in beide landen tussen twee vuren. Als zij blijven, zullen zij bloeden tot de dood, als zij zich terugtrekken hebben zij alles verloren", zei hij.

Volgens de terroristenleider hebben opstandelingen die zich verzetten tegen de door de Amerikanen aangestelde overgangsregering in Irak, de plannen van de Verenigde Staten "op hun kop gezet".