CHICAGO - In de Verenigde Staten drijft een explosieve groei van suikerziekte en andere aandoeningen die te maken hebben met overgewicht bij kinderen de kosten voor volksgezondheid met miljoenen dollars op. Dat blijkt uit studie die woensdag is gepubliceerd in het blad van de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde.

Van 1979 tot 1999 is het aantal ziektegevallen die verband houden met overgewicht van kinderen bijna verdubbeld. Het aantal patiënten met het apneu-syndroom (een ademhalingsafwijking tijdens de slaap, die ook te maken heeft met vetzucht) is zelfs vijf keer zo hoog geworden.

De ziekenhuiskosten van de aandoeningen bij te dikke kinderen stegen van 35 miljoen dollar (38,5 miljoen euro) in 1979 tot 127 miljoen (140 miljoen euro) in 1999. Als zwaarlijvige kinderen zwaarlijvige volwassenen worden, zullen de kosten voor gezondheidszorg nog verder stijgen, staat in het rapport.

De onderzoekers dringen er in medische kringen en bij scholen en ouders op aan om de eetgewoonten van de kinderen te veranderen en lichaamsbeweging te stimuleren om het tij te keren