SCHAARSBERGEN - Na een verblijf van drie maanden in Afghanistan zijn in de nacht van woensdag op donderdag 52 Nederlandse militairen teruggekomen. Zij werden in de Oranjekazerne in Schaarsbergen warm onthaald door familieleden en vrienden.

Het is de eerste grote groep die terugkeert van de zogeheten ISAF-operatie (International Security Assistance Force) in Afghanistan. De militairen zijn van het 13e infanterie bataljon van de Luchtmobiele Brigade. Daarnaast keerden ook enkele militairen van het Korps Commandotroepen terug naar de basis. In totaal zaten in Afghanistan 220 Nederlandse militairen.

Afgelopen weekeinde kwam een eerste groep van 25 mensen terug. De komende periode volgen nog twee groepen van in totaal 150 militairen. Zij worden afgelost door 220 nieuwe militairen die aan de operatie tegen het terrorisme in Afghanistan gaan meedoen. Ook die blijven daar drie maanden.

In een eerste reactie vertelden de militairen dat ze vooral geschrokken waren door het grote contrast tussen de weelde in Nederland en de armoede in het door oorlog verscheurde Afghanistan.

/DOSSIERTerreur VS