ROOSENDAAL - In een winkelcentrum in Roosendaal zijn donderdag acht winkelpanden door brand verwoest. De politie heeft aanwijzingen dat het vuur is aangestoken. De brand woedde aanvankelijk 's ochtends vroeg in vijf winkelpanden. Maar tijdens het nablussen laaide het vuur weer op.

De brandweer kon niet voorkomen dat in de loop van de dag nog eens drie panden in het winkelcentrum aan de Nieuwe Markt in vlammen opgingen. In de omgeving werden omstreeks 21.30 uur nog vijftien bewoners van appartementen uit voorzorg geëvacueerd. Ze werden opgevangen in een restaurant.

Brand meester

Om 0.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag gaf de brandweer voor de tweede keer het sein brand meester. Het nablussen gaat nog uren duren. De geëvacueerde bewoners moeten de nacht elders doorbrengen, de gemeente zorgt indien nodig voor een slaapplek. Bij de brand zijn volgens de autoriteiten geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Ook heeft de milieudienst geen klachten ontvangen. De rook was tot ver in de omtrek te zien.

Brandwerende muur

De brand werd in de nacht van woensdag op donderdag kort voor drie uur ontdekt in een voormalige meubelzaak. Rond zeven uur 's ochtends klonk voor de eerste keer het sein brand meester, omdat de brandweer dacht dat het vuur beheersbaar was. Maar toen een brandwerende muur tussen twee panden het op een gegeven moment begaf, was er geen houden meer aan.

De brandweer bestelde daarom rond 14.00 uur een speciale kraanwagen, maar die arriveerde pas rond 19.30 uur. De kraan moest uit Vijfhuizen (gemeente Haarlemmermeer) komen, kwam vast te zitten in een file en is uiteindelijk onder politiebegeleiding naar Roosendaal gereden.

Grijper

Het was de bedoeling dat de kraanwagen gaten in het dak zou maken. Maar de waterslang ging eraf en toen brak ook de punt er nog af. De kraan werd vervolgens omgebouwd tot een soort grijper. Het was "pech na pech", zei burgemeester Marijnen van Roosendaal.

In totaal hebben ruim honderd brandweerlieden meegeholpen aan de bestrijding van het vuur. Brandweerkorpsen uit de omgeving verleenden assistentie.

Op een kleine vijftig meter afstand van de brand was kermis, die gewoon doorging. Het was de laatste dag van het festijn. Het afsluitende vuurwerk ging niet door.