DEN HAAG - Defensie wil mogelijk in de toekomst militairen via het afnemen van urine controleren op drugsgebruik. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft daarover een advies gevraagd aan staatsraad R.J. Hoekstra. Dat heeft de woordvoerster van Van der Knaap donderdag gezegd.

Defensie voert een 'zero-tolerance-beleid' bij drugsgebruik onder militairen. Wie betrapt wordt op handel in drugs of gebruik van hard drugs, wordt onmiddellijk ontslagen. Softdrugsgebruikers krijgen maximaal één waarschuwing. Bij herhaald gebruik van soft drugs volgt eveneens ontslag.

Drugsgebruik

Dit voorjaar raakte vooral de Koninklijke Marine in opspraak door gevallen van drugsgebruik en drugshandel onder mariniers op de Antillen en op het fregat Van Speijk. Scheidend commandant Prins van het Korps Mariniers pleit voor preventieve drugscontroles via urinetests. De Amerikaanse marine en mariniers gebruiken al jaren dergelijke controles.

Van der Knaap neemt het drugsgebruik onder militairen "zeer serieus", aldus zijn woordvoerster donderdag. "Maar het is een heel lastig onderwerp met ethische en medische aspecten en ook moet je kijken naar de privacywetgeving. Daarom is de staatsraad Hoekstra deze week op persoonlijke titel om advies gevraagd."

FNV

De FNV-vakbond voor Defensiepersoneel AFMP is faliekant tegen een urine- of bloedtest. Voorzitter Van den Burg: "Dit is te gek voor woorden, dit wijzen we resoluut af. Het gaat om een heel klein aantal militairen dat drugs gebruikt. Dan iedereen verplicht controleren, is beneden alle peil. Het druist in tegen de privacy van de militair en de integriteit van het lichaam."

Van den Burg is zeer tegen drugsgebruik als een militair operationeel of oproepbaar is. Maar een militair die een paar weken op vakantie is, moet zelf weten of hij een stickie rookt of niet, aldus Van den Burg.