SINT-PETERSBURG - In een bioscoop in het Russische Sint Petersburg is ruim een kilo aan explosieven ontdekt. Het materiaal was verborgen in het gebouw dat sinds zes maanden wordt gerenoveerd, aldus de plaatselijke politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Behalve negenhonderd gram plastic explosieven trof de politie een staaf dynamiet van tweehonderd gram aan, samen met twee zelfgemaakte ontstekingen, een wapen en kogels. In verband met de vondst zijn verscheidene personen gearresteerd. Het zou om criminelen gaan, is uit veiligheidskringen vernomen.

Na een reeks aanslagen door rebellen uit de deelrepubliek Tsjetsjenië verkeren de Russsische autoriteiten in de hoogste staat van paraatheid. Bij het gijzelingsdrama vorige week in het Zuid-Russische Beslan zouden de daders van te voren explosieven en wapens in het schoolgebouw hebben verstopt. De schoolleiding zou sommige ontvoerders hebben herkend als bouwvakkers die in de school hadden gewerkt.

Voor de gijzelingsactie van Tsjetsjenen in oktober 2002 in een musicaltheater in Moskou hadden handlangers springstof en wapens in het gebouw verstopt.