WILLEMSTAD/DE BILT - De tropische cycloon Ivan is donderdag verder in kracht toegenomen en valt nu binnen klasse 5, de hoogste op de schaal van Saffir-Simpson. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami is Ivan een "extreem gevaarlijke" orkaan.

Ivan koerst recht op Jamaica af met windsnelheden rond de 255 kilometer per uur, en nog zwaardere windstoten. Dit weekeinde wordt de orkaan verwacht op Cuba. Mogelijk zal Ivan later ook de Amerikaanse staat Florida treffen, dat in de afgelopen maand al twee zware tropische wervelstormen te verwerken kreeg.


De afgelopen dagen richtte Ivan grote verwoestingen aan in Granada, Trinidad en Tobago, Barbados, St. Lucia en St. Vincent. Er zijn al zeker 21 doden gevallen. Op de Benedenwindse eilanden lijkt de schade mee te vallen.

Telefoonlijn

De Nederlandse regering heeft samen met regeringen van de Nederlandse Antillen en Aruba donderdagochtend een telefoonlijn geopend waar mensen in Nederlands terecht kunnen met vragen over de orkaan. Tussen 7.00 en 13.00 belden 240 mensen naar het informatienummer.

De telefooncentrale werd overspoeld met telefoontjes met vragen over de actuele situatie, de hoge golven en over het pad van de wervelstorm. Volgens de Antiliaanse vertegenwoordiging in Nederland belden vooral veel mensen die familie op de eilanden hebben.

/LINK

Storm Caribbean