ISLAMABAD - Generaal Musharraf heeft in Pakistan massale steun gekregen bij het referendum waarin de bevolking gevraagd werd of hij nog vijf jaar moet aanblijven als president. Procent van de stemmers heeft ja geantwoord op de vraag of Musharraf moet blijven zitten. Musharraf kwam in 1999 aan de macht na een staatsgreep.

De uitslag van het referendum is allerminst verrassend. Al na de eerste tellingen was duidelijk dat Musharraf afkoerste op een gigantische overwinning. De stembusgang verliep relatief vreedzaam.

Van groter belang dan de uitslag is de opkomst. Die wordt later op de dag verwacht. De oppositie, die had opgeroepen tot een boycot, stelt dat de opkomst zo laag is dat Musharraf alle geloofwaardigheid heeft verloren. Bovendien hebben zich volgens de enige onafhankelijke mensenrechtenorganisatie in Pakistan onregelmatigheden voorgedaan.

Volgens de Pakistaanse Mensenrechtencommissie (HRCP) waren de onregelmatigheden "erger dan wij hadden gevreesd."

Voorzitter Khattak wees de Britse omroep BBC daarbij op de wijze waarop kiezers aangespoord werden te stemmen. "Vrijwillige opkomst was zeer laag." Ambtenaren waren bijna verplicht hun stemmen uit te brengen.

Verslaggevers zagen in Rawalpindi een stembus gevuld worden met van te voren ingevulde stembiljetten. Ook zagen onafhankelijke getuigen dat mensen meerdere keren stemden. Dit zou onmogelijk moeten zijn, omdat een van de handen van een kiezer wordt gemerkt met onuitwisbare inkt.

De oppositie noemt de volksraadpleging ongrondwettig. Vijftien partijen, verenigd in de Alliantie voor Herstel van de Democratie, hebben nog geprobeerd via juridische weg het referendum te verhinderen. Maar het hooggerechtshof gaf er zijn goedkeuring aan.