Crash Apache-helikopter Mali door technisch falen

Een falend onderdeel in het besturingssysteem heeft er waarschijnlijk toe geleid dat een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter onlangs is neergestort in Mali. 

Dat blijkt uit het voorlopige onderzoek dat Defensie heeft ingesteld naar de toedracht, staat donderdag in een brief die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Door de crash op 17 maart kwamen twee Nederlandse militairen om het leven. Hun toestel stortte neer tijdens een schietoefening. Nederland doet sinds medio 2014 mee met een VN-missie in het Afrikaanse land.

Defensie vermoedde al dat er een technisch mankement was. Het ministerie wacht nu op definitieve maatregelen van Boeing, de fabrikant van de Apache. Vooruitlopend hierop is het specifieke onderdeel al uit alle 28 Nederlandse Apaches verwijderd.

Alle Apaches staan sinds het ongeluk op de grond en blijven dat totdat het technische probleem is opgelost. De vliegveiligheid staat voorop, zegt een woordvoerster.

Tevreden

Het kabinet is tevreden met de Nederlandse bijdrage aan de missie, die vooral tot doel heeft om inlichtingen te verzamelen. De Nederlanders hebben volgens de vier betrokken ministers ,,een wezenlijk aandeel'' gehad in het opzetten van een moderne inlichtingenketen.

Tegelijk wijzen ze erop dat de veiligheidssituatie in delen van Noord-Mali de afgelopen maanden is verslechterd. Ook VN-eenheden werden doelwit van jihadisten. Er is nu meer aandacht voor beveiliging.

Het kabinet besluit later over een mogelijke verlenging van de missie na 2015.

Lees meer over:
Tip de redactie