LONDEN - De klassieke romanfiguur Frankenstein lijkt te zijn geïnspireerd op de vrij onbekende Schotse wetenschapper James Lind. Volgens een Britse student stond de docent van de echtgenoot van schrijfster Mary Shelly model voor één van 's werelds meest bekende monsters.
Frankenstein
Mary Shelly

Het onderzoek van Christopher Goulding, student aan de universiteit van het Britse Newcastle, staat gepubliceerd in het Britse
Journal of the Royal Society of Medicine

Mary Shelley zou geïntrigeerd zijn geraakt door de boeiende verhalen van haar man over de experimenten van zijn vroegere docent Lind op de privéschool van Eton. "In die tijd was wetenschap nog geen officieel vak. Verschillende mensen werden toen aangewezen als geschikte mentoren voor jongens die waren geïnteresseerd in de wetenschap", aldus Goulding.

Lind was een in 1736 geboren arts en filosoof met een grote interesse voor de wetenschap. Hij was één van de eersten die electrotechniek toepaste bij medische experimenten. Met een electrische schok liet hij dood spierweefsel vertrekken. Mary Shelly schreef Frankenstein in 1816 op achttienjarige leeftijd.