AMSTERDAM - Een tweedaagse veiling van kunst en antiek uit koninklijk en adellijk bezit heeft dinsdag en woensdag in totaal 4,1 miljoen euro opgebracht. Het resultaat overtrof de verwachtingen, meldde veilinghuis Sotheby's in Amsterdam donderdag.

Veel belangstelling was er voor twee bijzondere meubelen uit het bezit van prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883), het jongste kind van koning Willem I. Een zeldzaam 17e eeuws zwart kabinet op onderstel, ingelegd met halfedelstenen, vond een nieuwe eigenaar voor 114.000 euro, drie keer de richtprijs.

Het tweede bijzondere meubel uit de collectie van prinses Marianne, een notenhouten commode van de beroemde meubelmaker Abraham Roentgen, bracht 105.600 euro op. Vijf albums met foto's uit de collectie van de prinses werden verkocht voor 13.200 euro (richtprijs was 500 tot 800 euro).

Het Liechtenstein Museum betaalde het hoogste bedrag op de veiling. Voor 216.000 euro kocht het museum een zeer zeldzame serie van 14 barokke panelen met reliëfscènes uit het leven van Christus. De panelen worden toegeschreven aan Christoph Daniel Schenk en zijn atelier.