MELBOURNE/JAKARTA - Een bomaanslag voor de Australische ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft donderdag negen levens geëist. Ten minste 182 mensen raakten gewond door de zware klap, meldden de Indonesische autoriteiten. Ondanks de plek van de ontploffing zouden zich onder de doden geen buitenlanders bevinden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Onbekenden brachten rond 10.30 uur (lokale tijd) de bom tot ontploffing in het zakendistrict Kuningan. Volgens de Australische premier John Howard sloeg de explosie die slechts 4 meter voor de poort van de ambassade plaatshad een krater van 3 meter diep.

Zware schade

De ontploffing was in de hele stad te horen en richtte zware schade aan in de buurt. Op beelden van de plaats des onheils is duidelijk te zien dat ruiten in de wijde omgeving zijn gesprongen.

Wrakstukken van auto's liggen op de weg. Het hek van de Australische ambassade heeft het gebouw echter vermoedelijk behoed voor nog zwaardere schade. "Het hek van de ambassade heeft het gehouden maar de poort is verwoest", verklaarde de Australische premier Howard te hebben vernomen van de ambassadeur.

Lichaamsdelen

Stoffelijke resten en afgerukte lichaamsdelen lagen her en der verspreid op de straat voor de diplomatieke missie voordat de autoriteiten de lichamen met geel plastic hadden bedekt. Ooggetuigen verklaarden delen van een hoofd, haar, vlees en resten te hebben zien liggen. Een zelfmoordactie is vooralsnog niet uitgesloten.

Agenten probeerden orde in de chaos te scheppen door omstanders op een afstand te houden. "Ga weg, ga aan de kant. U stapt op bewijsstukken. Vlees, botten, en resten liggen overal. Uit de weg", schreeuwde een agent door een megafoon. Vooral beveiligingsbeambten zouden het leven hebben gelaten door de ontploffing. Volgens ooggetuigen werden een politieauto en een taxi die voor de ambassade stonden, vernietigd door de klap.


Foto: Matthijs Wiggers, Jakarta

Honderden agenten en duizenden mensen die in aangrenzende panden werkten stonden niet lang na de aanslag op straat terwijl bloedende gewonden met ambulances werden afgevoerd naar nabijgelegen ziekenhuizen. Wegen in de omgeving zijn afgesloten.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade die in dezelfde straat in de Indonesische hoofdstad is gevestigd als de Australische, is tot nader order gesloten. Het personeel van de Nederlandse missie is in crisisberaad bijeengekomen.

Waarschuwing

Australische diplomaten in Jakarta vreesden al dat er een aanslag plaats zou hebben op doelen waar veel westerlingen komen en liet daarom nog geen week geleden een waarschuwing uitgaan naar alle onderdanen in Indonesië. "We blijven berichten binnenkrijgen dat terroristen in de regio aanslagen voorbereiden tegen een heel spectrum aan doelen waaronder plaatsen die veel bezocht worden door buitenlanders", aldus de ambassade in een waarschuwing van 3 september op haar website.


Foto's: Matthijs Wiggers, Jakarta

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Downer reist donderdag nog naar Jakarta om poolshoogte te nemen. Hij zal worden vergezeld door zeven bomexperts, een politiecommissaris en de chef van de geheime dienst. President Megawati Soekarnoputri heeft haar reis naar Brunei afgebroken wegens de aanslag en keert donderdag nog terug naar Indonesië. Ze zou volgens een bron de getroffen ambassade willen bezoeken.

Moslimextremisten

De Indonesische en Australische autoriteiten wezen donderdag onmiddellijk met de beschuldigende vinger naar moslimextremisten. De aanslag heeft alle kenmerken van het werk van de voortvluchtige Maleisische bommenmaker Azahari, aldus politiechef generaal Da'i Bachtiar donderdag.

Hij houdt de groepering die achter de aanslag vorig jaar op het Marriott Hotel en achter de aanslag op Bali in oktober 2002 zat, ook verantwoordelijk voor de ontploffing van donderdag. "De werkwijze is bijna hetzelfde als bij de aanslagen op het Marriott en op Bali."

Minister Bot

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft zijn "wanhoop en woede" uitgesproken over de bomaanslag. Bot stelde in een verklaring dat de Europese Unie "onvoorwaardelijk elke vorm van terrorisme blijft afwijzen". Hij deed dat in zijn hoedanigheid als huidig voorzitter van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.