BORN - Bij autofabrikant Nedcar in Born (Limburg) is donderdagochtend omstreeks 5.00 uur een grote brand uitgebroken. Vlammen sloegen uit het gebouw en een grote wolk zwarte rook steeg uit de fabriek omhoog. De politie zegt dat het vuur woedt in een opslagruimte voor chemische stoffen en in een hal waar plaatwerk wordt gemaakt.

De opslagruimte is grotendeels uitgebrand. Volgens de brandweer hebben zich om 04.45 en om 05.10 uur twee explosies in de hal voorgedaan. Het dak is gedeeltelijk ingezakt en de zijkanten zijn verwrongen door de hitte. De brand sloeg over naar een hal waar plaatwerk wordt gemaakt. De brandweer gaf om 08.15 uur het sein brand meester.

Schadelijke stoffen

Volgens een woordvoerder van de alarmcentrale van politie en brandweer blijkt uit metingen dat er bij de brand schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De concentraties daarvan zijn echter dusdanig laag dat bewoners van Born niet werden gewaarschuwd.

Nedcar produceert de Smart en de Mitsubishi Colt. Met 4000 werknemers kan het bedrijf 300.000 auto's per jaar bouwen. Nedcar is veruit de grootste autofabriek van Nederland. Volgens een woordvoerster van Nedcar heeft de brand geen gevolgen voor de productie. De ochtendploeg is volgens haar gewoon aan het werk gegaan.