WILLEMSTAD/DE BILT - De windsnelheden die orkaan Ivan op de Benedenwindse eilanden ontwikkelt, valt erg mee. Op Bonaire en Curaçao kwam de wind niet uit boven kracht 7. Het oog van de orkaan lag donderdagochtend omstreeks 5.00 uur (Nederlandse tijd) op 130 kilometer ten noorden van Curaçao.

De orkaan trekt met een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur in noord-noordwestelijke richting, weg van de eilanden Bonaire, Curaçao en Aruba. "De weersomstandigheden zijn niet extreem zwaar", aldus een KNMI-woordvoerder in de nacht van woensdag op donderdag.

Het weerinstituut ontvangt de gegevens van het National Hurricane Centre in Miami en informeert ook het ministerie van Buitenlandse Zaken over de actuele situatie.

Windkracht

Rond 7.00 uur (Nederlandse tijd) is de orkaan ter noorden van Aruba. Het windgevaar voor de Antillen neemt vanaf dat moment af. De kracht van Ivan neemt wel nog steeds toe. De windsnelheid rondom het oog van de orkaan bereikt pieken van 220 kilometer per uur.

Deining

Het KNMI waarschuwt nog wel voor de deining die Ivan op zee veroorzaakt en die later voor hoge golven aan de kusten van de eilanden kan zorgen. Meteorologen verwachten de eerste hoge golfslag ook al donderdagochtend. De gemiddelde zeehoogte kan stijgen tot 3,5 meter. Verder kan neerslag lokaal schade aanrichten, aldus de weerkundige van het KNMI.

Jamaica

Ivan zet koers richting Jamaica en kan zich nog ontwikkelen tot een orkaan uit de zwaarste categorie (vijf). Omstreeks 14.00 uur Nederlandse tijd kan het Caraïbische eiland de eerste problemen verwachten. De voorspelling is dat het oog van de orkaan donderdagavond recht over hoofdstad Kingston trekt.