WILLEMSTAD - Veel inwoners van Curaçao, Bonaire en Aruba hebben woensdag in verband met de nadering van de orkaan Ivan hun woning aan zee verlaten. De brandweer in de Curaçaose hoofdstad Willemstad begon rond het middaguur (plaatselijke tijd) met de evacuatie.

Het rampenbestrijdingsteam heeft vier scholen aangewezen en ingericht als evacuatiecentrum voor mensen die niet bij familie terechtkunnen. Mensen worden met bussen daarheen vervoerd.

Vijf dagen

"We adviseren iedereen genoeg kleren voor vijf dagen en noodzakelijke medicijnen mee te nemen. Drugs, alcohol en huisdieren zijn niet toegestaan", zei brandweercommandant E. Regina.

De gasten van het Van der Valk Plaza Hotel, dat onbeschermd pal aan zee ligt, worden niet geëvacueerd, zo heeft het management besloten. "Ze blijven gewoon in het hotel, maar we nemen wel voorzorgsmaatregelen", zei een receptioniste.

Telefoonboek

Bewoners op andere delen van het eiland hebben het advies gekregen het telefoonboek goed te lezen, omdat daarin een opsomming staat van wat er gedaan moet worden bij een orkaan. "Ik ben niet bang, ik vertrouw op God", zei een schoonmaakster.

De marine op Curaçao heeft inmiddels dertig mariniers met onder meer voertuigen en noodstroomvoorzieningen naar Bonaire gevlogen, het Benedenwindse eiland dat als eerste te maken krijgt met de tropische storm.

Op Aruba zijn al 150 mariniers gestationeerd. De mariniers zullen zowel tijdens als na de orkaan hulp bieden en indien nodig worden ingezet om plunderingen te voorkomen.