PASADENA - De ruimtesonde Genesis is woensdag in de Amerikaanse staat Utah te pletter geslagen bij terugkeer op de aarde. De beelden van de landing die de NASA uitzond, toonden het neerstorten van de sonde. De landing liep mis, omdat de parachute van het kleine gevaarte niet uitging.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat er iets mis kon gaan, was al eerder duidelijk. Het Nationale Vlieg -en Ruimtevaartagentschap NASA had twee stuntmannen uit Hollywood ingehuurd om te proberen de sonde al in de lucht boven de woestijn van Utah op te vangen. Met behulp van helikopters moesten zij voorkomen dat de sonde hard op de aarde zou landen, aangezien het in de ruimte verzamelde materiaal anders verloren zou gaan.

Sinds de lancering in augustus 2001 heeft Genesis dit materiaal verzameld uit de zonnewind; een stroom van geladen deeltjes uit de zon die door het hele zonnestelsel heen zwerft. De gegevens en de substantie die de sonde na terugkeer op aarde moest afleveren, zouden volgens wetenschappers niet alleen de samenstelling van de zon onthullen, maar ook verhelderen hoe onze planeet kon ontstaan uit wolken sterrenstof.

Het laatste stukje van de terugweg had de Genesis aan een parachute moeten hangen. De stuntmannen moesten de helikopters met een haak naar de parachute 'hengelen' en de sonde, met een diameter van slechts anderhalve meter, aan boord van een helikopter hijsen.