DEN HAAG - De president van Kosovo, Ibrahim Rugova, getuigt vrijdag in het proces tegen Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië-Tribunaal. Dit heeft een adviseur van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte woensdag laten weten.

Rugova gaf jarenlang leiding aan het vreedzame verzet van de Kosovo-Albanezen tegen het Milosevic-bewind. Na de NAVO-bombardementen in 1999 kwam de Servische provincie onder VN-bestuur. Onder toezicht van de volkerenorganisatie is Rugova nu president van een beperkt Albanees zelfbestuur.

Rugova werd door sommige Kosovo-Albanezen beschuldigd van verraad toen hij tijdens de NAVO-bombardementen op Joegoslavië een ontmoeting had met de toenmalige Joegoslavische president Milosevic. Tijdens de operatie van het bondgenootschap had het geweld van de Servische politie en het Joegoslavische leger tegen de Kosovo-Albanezen namelijk zijn hoogtepunt bereikt.

Na het gesprek met Milosevic kon Rugova naar Italië vertrekken. Milosevic heeft eerder tijdens zijn proces voor het VN-hof beweerd dat hij Rugova heeft 'gered' door hem naar Italië te laten gaan. Volgens Milosevic waren radicale Albanezen van plan een aanslag op Rugova te plegen.

De getuigenis van Rugova zal naar verwachting de hele zittingsdag van vrijdag in beslag nemen, met een mogelijke uitloop naar maandagochtend.

/DOSSIERMilosevic