ROTTERDAM - Terroristen hebben plannen gemaakt voor aanslagen op de luchthaven Schiphol, de Tweede Kamer en de kerncentrale in Borssele. Ook het ministerie van Defensie en het kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam waren doelwit.

Dat blijkt uit de dagvaarding tegen de 18-jarige man die op 30 juni werd gearresteerd. In zijn bezit werden plattegronden van genoemde objecten gevonden, bevestigde een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM verdenkt de man van het voorbereiden van een aanslag en heeft strafvervolging ingesteld.

Terreuralarm

De arrestatie van de verdachte is voor de overheid aanleiding geweest om in juli het terreuralarm af te kondigen, maakten het ministerie van Binnenlandse Zaken en het landelijk parket destijds bekend.

Ook andere factoren hebben een rol gespeeld bij het afkondigen van het terreuralarm. De vondst van de plattegronden leidde tot verscherpte bewaking van diverse objecten in de westelijke provincies en in Noord-Brabant.

Hechtenis

De verdachte, Samir A., moet op 23 september voor het eerst voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen, werd vorige week bekend. Dan zal er nog geen sprake zijn van een inhoudelijke behandeling van de zaak. Op 2 september verlengde de raadkamer van de rechtbank A.'s voorlopige hechtenis met nog eens dertig dagen.

De verdachte is van Marokkaanse afkomst. Hij werd in juni gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij een gewapende overval op een supermarkt. Tijdens de doorzoeking van zijn huis vond de politie materiaal, waaronder de plattegronden, dat erop duidde dat A. mogelijk bezig was aanslagen voor te bereiden.

Bekend

A. is bekend bij de AIVD. Op 17 oktober 2003 werd hij ook al aangehouden. Volgens de AIVD was hij destijds bezig, samen met vier anderen, een aanslag voor te bereiden.

Bij de huiszoeking toentertijd werd zoutzuur en kunstmest aangetroffen, deze spullen zouden gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van een explosief. De vijf verdachten zijn uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten gesteld.

Tsjetsjenië

Samir A. heeft in januari 2003 geprobeerd met een 17-jarige vriend zich aan te sluiten bij moslimstrijders in Tsjetsjenië. Bij de Russische grens werden zij tegengehouden en op de trein terug naar Nederland gezet.