DEN HAAG - Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal wil voor het eerst gebruik maken van de mogelijkheid verdachten die al in Den Haag zijn, terug te sturen naar ex-Joegoslavië om daar voor de nationale rechter te verschijnen.

Dit heeft de griffie van het VN-hof in Den Haag woensdag laten weten. Het tribunaal moet over enkele jaren sluiten, en de VN-Veiligheidsraad wil daarom dat minder belangrijke verdachten op de Balkan worden berecht. Het tribunaal in Den Haag kan zich dan concentreren op de hoofdverdachten.

Toestemming

Del Ponte wil twee verdachten in Kroatië laten berechten en een andere groep verdachten in Bosnië. Zij heeft voor de maatregel rechterlijke toestemming nodig. President Meron van het tribunaal heeft drie rechters onder leiding van de Nederlander Orie benoemd om het verzoek inzake Kroatië te beoordelen.

Dat is bij het geval inzake Bosnië nog niet gebeurd. De speciale oorlogsmisdadenkamer bij het Staatsgerechtshof in Sarajevo is trouwens ook nog niet operationeel.