ALMERE - Met de aanhouding van achttien jongens tussen de 17 en 24 jaar uit Almere zijn tachtig misdrijven verspreid door het land opgelost. De jongens worden verdacht van inbraken, ramkraken en autodiefstal.

Dat heeft de politie Flevoland woensdag bekendgemaakt. Sinds februari volgde een zeskoppig rechercheteam de groep. De daders zijn opgepakt tussen februari en augustus. Alle achttien hebben bekend.

Toename

De politie had sommige verdachten in de gaten vanaf oktober vorig jaar. Een speciaal rechercheteam werd in februari opgericht toen het aantal inbraken uit en diefstal van auto's steeg in Almere. Ook was er een toename van het aantal inbraken in winkels, woningen en schuren.

De misdrijven kwamen vooral voor in de Kruidenwijk, Waterwijk en Markerkant. De groep heeft ook misdrijven gepleegd in Hoogeveen, Leiden, Geertruidenberg, Naarden en Harderwijk.

Bekenden

Op basis van aanwijzingen van getuigen kreeg het rechercheteam een beeld van de daders. De meeste jongeren, onder wie een aantal veelplegers, bleken bekenden van de politie te zijn. De daders wisselden vaak van samenstelling bij de misdrijven.

De politie stuitte bij de aanhoudingen en huiszoekingen in Almere op gestolen auto's en goederen van de inbraken. Het gaat om tien autoradio's, en juwelen van huisinbraken. Alleen in geval van aangifte hebben gedupeerden hun goederen weer teruggekregen.
De groep moet 5 oktober en 16 november voor de rechter komen.