MOSKOU - De Russische luchtvaartmaatschappij Bashkirian Airlines eist een schadevergoeding van 51 miljoen euro van de Zwitserse luchtverkeersleiding Skyguide. De Russen houden Skyguide verantwoordelijk voor de vliegramp begin vorige maand in Duitsland.
Zwitserse luchtverkeersleiding Skyguide

Toen botste een toestel van Bashkirian op grote hoogte tegen een vrachtvliegtuig. Er vielen 71 doden. De baas van de luchtvaartmaatschappij, Nikolai Odegov, zei vrijdag dat zijn bedrijf niet is verzekerd voor het verlies van het toestel. Hij wil nu geld zien van Skyguide. Zo niet, dan volgt de gang naar een rechter.

Vooronderzoek

Zowel de Duitse als de Zwiterse justitie is eerder een gerechtelijk vooronderzoek begonnen naar de mogelijke schuld van Skyguide. Op het moment van het ongeluk was een van de twee verkeersleiders van dienst met pauze, waardoor zijn collega in zijn eentje twee schermen in de gaten moest houden. Het alarmsysteem dat moet waarschuwen voor dreigende botsingen was bovendien niet ingeschakeld wegens onderhoud.

Waarschuwde

Uit de gepubliceerde gegevens van de zwarte dozen van het Russische toestel is nu gebleken dat de luchtverkeersleider ongeveer 20 seconden voor de botsing de Russische piloot waarschuwde voor een naderend ander toestel. Die zou van rechts komen aanvliegen. Deze boodschap had eigenlijk gegeven moeten worden aan de piloot van het vrachtvliegtuig, aldus Russische media eerder deze maand.