EINDHOVEN - Het extra luchtmachtdetachement dat in Afghanistan ingezet wordt ter beveiliging van de aanstaande verkiezingen daar, is al op 15 september operationeel. Dat is ruim een week nadat de Tweede Kamer het licht op groen had gezet. De plaatsvervangend bevelhebber van de luchtstrijdkrachten, generaal-majoor F. Meulman zei dit woensdagmorgen op de vliegbasis Eindhoven. Daar vertrok een eerste groep van ongeveer negentig luchtmachtmilitairen naar Kirgizië.

Later volgen nog eens tachtig manschappen. De luchtmacht stationeert in het gebied zes F16's en een KDC-10 tankvliegtuig. Die vertrekken woensdag en donderdag. De Nederlandse eenheid maakt deel uit van de NAVO-operatie International Security Assistance Force. De taak van de jachtbommenwerpers is tweeledig. In de eerste plaats zijn ze bedoeld om alleen al door hun aanwezigheid rond de verkiezingen in Afghanistan rust af te dwingen. Daarnaast zijn ze als dat nodig is inzetbaar om daadwerkelijk steun te verlenen aan grondtroepen.

Kirgizië

Het luchtmachtdetachement wordt gestationeerd op de vliegbasis Manas in buurland Kirgizië. In de regio zijn al langer Nederlandse Apache-helikopters actief. "Alle onderdelen van de Koninklijke Luchtmacht zijn er straks operationeel. Daaruit blijkt eens te meer dat we in staat zijn in een breed kader een bijdrage te leveren aan vrede en veiligheid", aldus Meulman.

De Nederlandse manschappen, afkomstig van de vliegbases Eindhoven en Volkel, blijven in beginsel acht weken in Kirgizië. Die periode kan met enkele weken worden verlengd als de uitslag van de verkiezingen in oktober een tweede ronde nodig maakt.