WILLEMSTAD - Orkaan Ivan legt het openbare leven op Aruba, Bonaire en Curaçao woensdag helemaal stil. Ambtenaren hoeven niet naar hun werk en kinderen gaan niet naar school. De overheid heeft bedrijven en andere organisaties aangeraden om hun werknemers niet naar het werk te laten komen. De eilandbewoners wachten binnenshuis op de storm die komt.


Orkaan Ivan boven het zuidelijke gedeelte van de Carabisch gebied

In de straten van Curaçao was dinsdagavond nog weinig te merken van de komende weersveranderingen, hoewel het al enkele dagen benauwd was. Mensen stonden wel in rijen bij tankstations en supermarkten voor water en houdbaar eten.

Tuinmeubelen

De overheid adviseerde mensen hun tuinmeubelen binnen te zetten, kleine boten vast te leggen en goed de radio- en televisieberichten in de gaten te houden voor nieuws over de orkaan.

De havenautoriteiten hebben uit voorzorg de bekende drijvende Emmabrug in de Sint Annabaai op Curaçao weggesleept naar een binnenwater.

Bijzonder hoge golven

De maatregelen zijn genomen nadat de meteorologische dienst van de Antillen en Aruba dinsdagavond officieel de stormwaarschuwing uitgaf die inhoudt dat er binnen 24 uur een orkaan komt, die gepaard gaat met een ruwe zee, bijzonder hoge golven en een wind met kracht 12. Eerder werd rekening gehouden met winkdracht 8 tot 10.

Ivan zal waarschijnlijk in de loop van woensdag over de noordkant van de ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao trekken. De benedenwindse eilanden hebben doorgaans weinig last van tropische stormen tijdens het orkaanseizoen.

Op de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius hebben stormen de afgelopen jaren wel behoorlijk wat schade aangericht.