DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat vrouwen en kinderen die tegen hun wil zijn achtergelaten in hun herkomstland, makkelijker naar Nederland terug kunnen komen. De vrouwen kunnen hier dan aangifte doen tegen de echtgenoot en hun scheiding fatsoenlijk regelen. Ook moet de dader actiever worden aangepakt en vervolgd.

De fracties spreken van zeer schrijnende situaties die al vele jaren bekend zijn, maar waar nauwelijks aandacht voor bestaat. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Gedumpt

De fracties eisen meer actie van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Aanleiding zijn vrouwen in Marokko die tijdens de vakantie of een familiebezoek opeens worden gedumpt. Ze kunnen geen kant op, omdat hun papieren zijn afgepakt.

De mannen komen zo op een goedkope manier van hun vrouw en eventueel kinderen af. Scheiden in Marokko pakt in de regel negatiever voor vrouwen uit.

Onteerd

Mannen hoeven na een scheiding niets of maar een schijntje alimentatie te betalen. De vrouwen blijven vaak berooid en onteerd achter zonder toekomstperspectief. Mannen halen daarna simpelweg een andere vrouw naar Nederland. Ook Verdonk vindt deze praktijken kwalijk en wil daar vanaf.

Vorig jaar ging het om 27 gevallen in Marokko. Uit cijfers van Verdonk bleek dinsdag dat het in Turkije vorig jaar zelfs om honderd achtergelaten vrouwen ging. Volgens de PvdA en de VVD betreft dat echter het topje van de ijsberg. Verdonk erkent dat alleen gevallen zijn geteld die de ambassade in behandeling heeft genomen.

Ambassades

Omdat de betrokken vrouwen vaak geen identiteitspapieren meer hebben, zijn ambassades ook nog terughoudend in hun medewerking, benadrukte de Kamer. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Verdonk zegde toe dat zij met minister Bot (Buitenlandse Zaken) gaat overleggen om ambassadepersoneel meer bewust te maken van de moeilijke positie van deze vrouwen. Het liefst wil ze richtlijnen hiervoor.

Vervolging

Verder zal Verdonk kijken of de betrokken vrouwen eenvoudiger aan een MVV, een tijdelijke verblijfsvergunning, kunnen komen. Vervolging van de daders is in principe mogelijk maar heel lastig.

Dat komt onder meer omdat de strafbare feiten in het buitenland zijn gepleegd en de bewijslast moeilijk is rond te krijgen. Verdonk zegde toe diverse mogelijkheden en suggesties van de fracties te bekijken.