HEERLEN - Ongeveer twintig drugsgebruikers hebben woensdagochtend de zogenoemde junkenbus in Heerlen bezet. Ze protesteren tegen de sluiting van deze nachtopvang per 1 mei.

Verder willen ze regulering van de handel in harddrugs, het verstrekken van medische heroïne en structurele huisvesting voor verslaafden.

De bezetters trokken vervolgens in een demonstratieve optocht met circa twintig aanhangers naar het gemeentehuis, waar ze een gesprek met de burgemeester eisten.

In een gesprek met een afvaardiging van de drugsgebruikers lieten burgemeester A. Sakkers en SP-wethouder R. de Wit (Verslavingszorg) weten voorstander te zijn van het medisch verstrekken van heroïne.

De burgemeester gaat hierover gesprekken voeren met de verantwoordelijke bewindslieden in Den Haag. De eis om de bus open te houden wees hij van de hand wegens klachten uit de naburige wijken over de overlast.

De burgemeester en wethouder gaan op zoek naar alternatieve nachtopvang voor junks. Daarbij hebben ze beloofd de Heerlense wijken onder druk zetten hun verzet op te geven. Vanaf juni komt er regulier overleg tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de drugsverslaafden.