SYDNEY - Op diverse plaatsen in de wereld zijn demonstranten woensdag de straat op gegaan ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. In de Australische stad Sydney raakten betogers slaags met de politie.

Bekijk video

Het protest in Sydney was vooral gericht tegen het Australische asielbeleid. De demonstranten trokken op naar een kantoor van de instantie die zich met de opvang van buitenlanders bezighoudt. In Australië worden mensen die het land illegaal binnenkomen, direct opgesloten.

Parijs

In Parijs zijn woensdag honderdduizenden tegenstanders van Jean-Marie Le Pen de straat op gegaan. Volgens de politie zijn ongeveer een half miljoen mensen op de been.

De demonstratie tegen Le Pen is de grootste sinds de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, anderhalve week geleden. Le Pen drong toen verassend door tot de tweede ronde, ten koste van premier Jospin. Zondag neemt Le Pen het op tegen de zittende president Chirac.

Le Pen

De betoging moet een tegenwicht vormen voor een manifestatie van aanhangers van Le Pen zelf. De opkomst van deze demonstratie is aanzienlijk lager. Volgens de politie zijn er ongeveer 10.000 bewonderaars van de extreemrechtse presidentskandidaat naar de Franse hoofdstad gekomen. De organisatie zegt dat het er veel meer zijn.

De aanhangers van Le Pen kwamen uit de wijde omgeving van de Franse hoofdstad. Veel jonge mensen en complete gezinnen gingen in alle vroegte de deur uit met de Franse driekleur en posters met teksten als 'Le Pen - President' en 'Trots om Frans te zijn'. Ook in diverse andere steden in Frankrijk zijn betogingen, ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid.

Manilla

Ook elders in de wereld waren betogingen. In de Fillippijnse hoofdstad Manilla gingen enkele duizenden demonstranten naar het presidentieel paleis. Ze eisen de vrijlating van ex-president Estrada, die vorig jaar het veld moest ruimen en nu wegens corruptie vastzit. Ook in diverse Indonesische steden waren mensen op de been.

In de rosse buurt van de Indiase stad Calcutta hielden 2000 prostituees een betoging. Ze riepen op tot wetgeving die hen een betere bescherming biedt en einde maakt aan het verbod op prostitutie. In Calcutta in het oosten van het land zijn ongeveer .000 mensen werkzaam in de prostitutie.

Op het Rode Plein in Moskou zijn woensdag ongeveer .000 mensen bijeengekomen ter gelegenheid van 1-mei-viering. Ze demonstreerden tegen de sociale politiek van de Russische regering. De vakbonden en communisten hadden de manifestatie georganiseerd.

Ook in diverse andere Russische steden waren duizenden mensen op de been in verband met de Dag van de Lente en de Arbeid, zoals deze feestdag in Rusland officieel heet. De Russen hechten de afgelopen jaren weer meer betekenis aan de 1-mei-viering, zo blijkt uit een opiniepeiling.

/NIEUWSRellen in Berlijn aan vooravond Dag van de Arbeid