PEKING - De voormalige president van China, Jiang Zemin, is van zins zijn machtige post binnen het landsbestuur op te geven. Dat berichtte The New York Times dinsdag op gezag van anonieme bronnen in Peking. Als Jiang terugtreedt, zou president Hu Jintao naar voren kunnen treden als de machtigste man in de volksrepubliek met 1,3 miljard inwoners.

Jiang is momenteel voorzitter van het zogeheten Centraal Militair Comité. Hij is daarmee de baas over de machtige strijdkrachten. De 78-jarige heeft met zijn huidige baan nog erg veel invloed achter de schermen, zoveel dat de 62-jarige Hu niet ongelimiteerd zijn gang kan gaan. Hu volgde Jiang in 2002 op.

Machtsstrijd

Ontwikkelingen binnen de Chinese top liggen zelden op straat. De Chinese media schrijven er nauwelijks over en openbaarheid van bestuur wordt in Peking met hele kleine letters geschreven. De afgelopen jaren is wel duidelijk geworden dat Hu en Ziang in een machtsstrijd zijn verwikkeld.

Het huidige staatshoofd staat meer dan zijn voorganger open voor politieke hervormingen en hij zou een minder harde lijn voorstaan in onder meer de kwestie-Taiwan. Als Jiang van het toneel verdwijnt, bekleedt Hu de machtigste posten als leider van het land, de communistische partij en de strijdkrachten.

Mogelijk maakt Jiang zijn besluit om terug te treden bekend op een belangrijke bijeenkomst van de communistische partij. De jaarlijkse bijeenkomst is van 16 tot 19 september in de hoofdstad Peking, een maand eerder dan voorgaande jaren, meldde het Chinese persbureau Xinhua dinsdag.