LONDEN - De Britse koningin Elizabeth II begint woensdag een vijftien weken durende toernee door het land ter gelegenheid van haar gouden jubileum. Ze maakt deze zomer haar opwachting in diverse plaatsen in Groot-Brittannië voor tal van plichtplegingen en activiteiten.

Elizabeth besteeg vijftig jaar geleden de troon nadat haar vader koning George VI was overleden. Haar rondreis begint in het westen van het land, waar ze Falmouth, Truro en Exeter zal bezoeken. In totaal gaat naar ze zestig plaatsen.

Op het programma staan concerten, tuinfeesten, straatfeesten, parades en kerkdiensten. In juni ontvangt Elizabeth de andere Europese vorsten en vorstinnen. Ook de Nederlandse koningin Beatrix is dan van de partij.

Elizabeth sprak dinsdag ter gelegenheid van haar gouden jubileum beide kamers van het parlement toe. Daarin liet ze blijken dat ze voorlopig nog niet van plan is om op stappen. Een meerderheid van de Britten denkt daar overigens anders over. Uit een enquête waarvan de resulaten woensdag werden gepubliceerd blijkt dat 53 procent van het volk vindt dat ze binnen een paar jaar afstand moet doen van de troon.

De koningin hoopt dat tijdens haar toernee de populariteit van het Britse koningshuis zal verbeteren. Uit de enquête van de Daily Mirror blijkt dat de steun van de Britten voor het koningshuis wel groeit.