WILLEMSTAD - Reizigers die verdacht worden van het slikken van cocaïnebolletjes moeten de mogelijkheid krijgen hun onschuld te bewijzen met een röntgenfoto. Dat heeft de rechtbank in Willemstad vrijdag bepaald.

Rechtzaak

Een in Nederland woonachtige Antilliaan spande een rechtszaak aan, omdat hij in zijn ogen ten onrechte werd geweigerd op een vlucht naar Amsterdam op verdenking van het slikken van drugsbolletjes.

Volgens de geweigerde passagier zijn de zogenoemde pre-flight-controles onrechtmatig en moet de overheid de door hem gemaakte onkosten vergoeden. De rechter gaf hem hierin ongelijk. Het gerecht meent dat de controles voldoende juridische grondslag hebben en dat de controles gehandhaafd moeten blijven. ”Het is in het belang van de openbare orde en veiligheid en ter voorkoming van strafbare feiten. De maatregel is, bij gebrek aan een redelijk alternatief, noodzakelijk”, aldus de rechter. Maar hij signaleert het knelpunt dat passagiers worden geweigerd op basis van slechts een verdenking, hoe goed en objectief ook onderbouwd.

Onschuld bewijzen

Daarom moet er voor passagiers die ten onrechte worden tegengehouden een mogelijkheid komen hun onschuld te bewijzen, meent de rechter. De Antilliaanse overheid krijgt enkele weken de tijd hier een voorziening voor te treffen. Een 'bodyscan' op de luchthaven zou een oplossing kunnen zijn, maar deze kost circa .000 euro en er kleven bovendien wat juridische haken en ogen aan. De rechter oppert de mogelijkheid dat passagiers onder politiebegeleiding een foto laten maken in het ziekenhuis of dat Nederland wordt gevraagd bij te springen om een bodyscan ter beschikking te stellen.

Opgezwollen lippen

De pre-flight-controles op Curacao vinden sinds april plaats. Een speciaal team van politie en douane onderzoekt alle passagiers die het vliegtuig naar Amsterdam willen nemen op drugssmokkel. Bij bolletjesslikkers wordt gelet op frequent reisgedrag, maar ook op uiterlijke kenmerken als bloeddoorlopen ogen, grauwe huidskleur, typische ademgeur en opgezwollen lippen.

Passagiers die aan deze kenmerken voldoen mogen het vliegtuig naar Amsterdam niet in. Vanwege gebrek aan celcapaciteit worden deze personen niet opgesloten, maar op straat gezet.