BERLIJN - Aan de vooravond van 1 mei zijn in een aantal wijken van Berlijn in de nacht van dinsdag op woensdag hevige rellen uitgebroken. In Duitsland zijn er elk jaar rond 1 mei vechtpartijen tussen demonstranten en politie.

Volgens de Berlijnse politie raakte bij ongeregeldheden in Prenzlauer Berg een vrouw levensgevaarlijk gewond toen ze door een fles werd getroffen. Een politiewoordvoerder sprak van de ergste rellen in de wijk sinds 1999.

Plundering

Op het Oranjeplein hadden dinsdagavond laat ongeveer tweehonderd jongeren na een feest van de 'Antifascistische Actie' een supermarkt geplunderd. Zo'n vijfduizend aanhangers van de Antifascistische Actie waren op het plein bijeengekomen. Een aantal van hen bekogelde de politie met stenen en vuurwerk.

Politiekorpsen in grote Europese steden zijn voorbereid op gewelddadige manifestaties woensdag, de Dag van de Arbeid. Ook elders in de wereld worden op 1 mei ongeregeldheden verwacht. In Frankrijk, en dan vooral in Parijs, staan betogingen voor en tegen de extreemrechtse presidentskandidaat Le Pen op het programma. Het Parijse stadsbestuur heeft 3000 politiemensen ingeschakeld om de zaak in de hand te houden.

Londen

Londen zet zeker 6000 agenten in om aangekondige demonstraties van onder anderen antikapitalisten in toom te houden, terwijl Berlijn zich opmaakt voor bijeenkomsten van extreemrechtse activisten en hun ultralinkse tegenhangers.

Moskou

In Moskou worden zo'n 50.000 mensen verwacht voor een door de communisten georganiseerde manifestatie tegen de regering. In Aziatische landen als de Filipijnen en Zuid-Korea zullen onder anderen vakbondsleden de straten opgaan. Ook in de Chinese metropool Hongkong is door vakbonden opgeroepen te betogen voor invoering van minimumlonen.

De verwachting is dat in tal van steden in de wereld ook de crisis in het Midden-Oosten aanleiding zal zijn om actie te voeren.