DEN HAAG - Prof. dr. Smilja Avramov, de eerste getuige die door de verdediging van Milosevic is opgeroepen, heeft dinsdag de loftrompet gestoken over de Bosnisch-Servische kopstukken Karadzic en Mladic.

Bekijk video: Modem/ Breedband

VN-aanklager Geoffrey Nice confronteerde haar tijdens het kruisverhoor met een artikel dat zij in 1996 heeft geschreven. Daarin noemt zij het tweetal de "grootste figuren in de recente Servische geschiedenis". Nice wilde weten of zij die mening nog steeds is toegedaan.

Mladic

Avramov antwoordde dat zij legerleider Mladic enkele keren heeft ontmoet en een "hoge mening van hem als een soldaat" heeft. Mladic zou zowel Servische als moslimburgers hebben gered. Eerder al had Avramov Karadzic een "intellectueel van hoge morele integriteit" genoemd.

Avramov gaf toe dat er in de balkanoorlogen van de jaren negentig misdaden zijn gepleegd. Zij verklaarde dat door de vrees van de Serviërs voor een herhaling van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de sterk Angelsaksisch getinte procedure van het tribunaal is het kruisverhoor onder meer bedoeld om de geloofwaardigheid van een door de tegenpartij opgeroepen getuige te ondergraven. De Milosevic-zaak is geschorst tot woensdagochtend.