SANTA MONICA - Tieners die relatief vaak naar televisieprogramma's kijken die een seksuele connotatie bevatten, zijn eerder geneigd om een seksuele verhouding aan te gaan dan kinderen die minder bloot worden gesteld aan seks op tv. Dit blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Santa Monica in Californië.

De onderzoekers vinden het opvallend dat het weinig uitmaakte of tieners keken naar programma's waar expliciet seksuele handelingen getoond werden of naar uitzendingen waarin alleen veel over seks werd gepraat. Ook sitcoms en programma's als Friends en Sex and the City verhoogden de kans dat pubers hun seksuele leven eerder begonnen.

Tieners

Bijna 1800 tieners tussen 12 en 17 jaar kregen in 2001 telefonisch vragen voorgelegd over hun kijkgedrag en hun seksuele ervaring. Een jaar later stelden de onderzoekers dezelfde vragen aan dezelfde kinderen. Ze moesten kiezen uit een lijst van 23 programma's die de onderzoekers hadden opgesteld. Twee keer zoveel pubers die naar circa 90 procent van de programma's keken waarin relaties en seks een rol speelden, bleken in dat jaar voor het eerst gemeenschap te hebben gehad dan tieners die naar slechts 10 procent van de betreffende uitzendingen keken. Ook het aantal tieners dat aan orale seks had gedaan of uitgebreid had gezoend, bleek hoger te liggen in de groep die veel tv keek.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics in de uitgave van september. Volgens de onderzoekers zijn ook andere factoren, zoals de leeftijd, het hebben van oudere vrienden en het halen van slechte cijfers op school, van belang bij het eerder beginnen met seks. Maar ook als er rekening werd gehouden met deze aspecten, bleef het kijkgedrag daarin een belangrijke rol spelen.