NAPELS - De Italiaanse antivivisectieliga LAV heeft de dierentuin in de stad Napels gekapitteld als een 'horrortentoonstelling'. Tijdens een inval van de politie werden tientallen dierenlijken ontdekt opgeslagen naast voedselvoorraden.

De autoriteiten vielen de dierentuin van de Zuid-Italiaanse stad maandag binnen. De stoffelijke resten van meer dan zestig dieren, waaronder vogels en chimpansees, lagen opgeborgen in een voedselvriezer.

Zwerfhonden

Verder werden nog 32 zwerfhonden bedekt met luizen aangetroffen in benauwde hokken. "Hun toestand was redelijk dramatisch", aldus een woordvoerder van de politie. Het onderzoek wordt voortgezet. Een zegsman van de dierentuin ontkende dat er beesten werden mishandeld. De zwerfhonden zijn uit goedheid opgenomen.

"Al deze dieren leven nog dankzij de liefde en het geld van het bestuur van de dierentuin", aldus de instelling in een verklaring. Het maakt echter niet duidelijk waarom de dode dieren lagen opgeslagen in de vriezer. De LAV denkt het de bedoeling was de beesten op te zetten.

Volgens LAV-voorzitter Guadagna is het grootste probleem dat Italië geen regelgeving heeft voor dierentuinen en de EU-richtlijnen op dit vlak nog niet zijn overgenomen. Hij pleit voor snelle introductie van de wetgeving uit Brussel.