AMSTERDAM - Het uit de VVD gestapte Tweede-Kamerlid Wilders kan op negen zetels rekenen, als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden. Dat blijkt uit een peiling onder duizend Nederlanders die TNS NIPO afgelopen weekeinde hield.

Wilders voormalige partij zou de dupe worden van het afvallige Kamerlid: de VVD houdt van de 28 Kamerzetels uit 2003 er twintig over. Ook bij de LPF haalt Wilders zetels weg. De achtkoppige LPF-fractie zou tot twee man teruggebracht worden. Of Wilders een partij begint met conservatieve geestverwanten of aansluitng zoekt bij de LPF, maakt niet uit. In beide gevallen haalt hij maximaal 8 procent van de stemmen.

Ook het CDA levert in de NIPO-peiling fors in (van 44 naar 31 zetels), waardoor de coalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer ruim kwijt zou zijn. Alleen de derde coalitiepartij D66 weet zich te handhaven op zes zetels. Pvda en SP zijn de grote winnaars met respectievelijk 51 en zestien Kamerzetels.

Twistpunt

Op een van de grote twistpunten van Wilders met de VVD, toetreding van Turkije tot de Europese Unie, lijkt het Nederlandse volk achter de VVD-rebel te staan: 41 procent is daar net als Wilders tegen, 21 procent voor.

Een peiling van Maurice de Hond van maandag wees nog op vier zetels voor Wilders.