NEW YORK - De Verenigde Naties overwegen sterk om geen onderzoekscommissie naar Jenin op de Westelijke Jordaanoever te sturen. Het team, dat in Genève al dagen vergeefs wacht op Israëlische toestemming, wordt in dat geval ontbonden, aldus de ondersecretaris-generaal voor Politieke Zaken Kieran Prendergast dinsdag in een verklaring.

De commissie onder leiding van de Finse ex-president Ahtisaari zou in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin onderzoek moeten doen naar vermeende wandaden van het Israëlische leger. Dat hield het kamp dagenlang bezet en vernielde een deel van de Palestijnse infrastructuur.

Het is nog onduidelijk of het VN-team wordt opgeheven of voorlopig gereed blijft staan in Genève, aldus diplomaten in het VN-hoofdkwartier in New York. Volgens de Israëlische krant Haaretz is de harde opstelling van de VN het directe gevolg van de weigerachtige houding van premier Sharon en zijn ministersploeg.

Bloedbad

De Palestijnen beschuldigen Israël ervan een bloedbad in Jenin te hebben aangericht en honderden Palestijnen te hebben gedood. Israël zegt een week lang strijd te hebben geleverd met Palestijnse schutters. Volgens Jeruzalem zouden niet meer dan vijftig Palestijnse strijders en burgers bij de gevechten zijn omgekomen.

Weigering

Israëls veiligheidskabinet stemde dinsdag met dertien tegen een voor het weigeren van de commissie omdat nog niet aan alle voorwaarden is voldaan. Zo wil Israël zelf bepalen wie door de VN-missie wordt gehoord. Ook zouden militairen en overheidsfunctionarissen vrijgesteld moeten worden van vervolging.

Volgens Annan hebben de Verenigde Naties er alles aan gedaan om tegemoet te komen aan de Israëlische wensen. "Ik denk dat wij zeer toeschietelijk zijn geweest", aldus de VN-topman dinsdag. Hij wees er nog op dat zowel de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres als de minister van Defensie Ben-Eliezer hem hadden gezegd dat het VN-team welkom was.

De hoofdonderhandelaar van de Palestijnen, Saeb Erekat, heeft er bij Annan op aangedrongen het VN-team onmiddellijk naar Jenin te sturen. Hij riep de VN op niet toe te geven aan de Israëlische druk.

/NIEUWSIsrael blijft VN-missie naar Jenin tegenhouden

/DOSSIERMidden Oosten