NIJMEGEN - Een oplettende bankmedewerker heeft voorkomen dat de gemeente Nijmegen voor een bedrag van 7,8 miljoen euro is opgelicht. De medewerker kreeg argwaan toen hij een opdracht ontving om het miljoenenbedrag over te boeken van de rekening van de gemeente naar een particuliere bankrekening. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag bekendgemaakt.

De zaak is al eind juli ontdekt, maar tot nu toe stilgehouden wegens het onderzoek, aldus de zegsman. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

De bankmedewerker vroeg bij de gemeente om bevestiging van de transactie, aldus de politie. Toen bleek dat de gemeente nooit zo'n opdracht had verstrekt, is direct aangifte gedaan. Volgens de politie is de gemeente niet eerder op een vergelijkbare wijze opgelicht. Hoe de dader er in geslaagd is de opdracht bij de bank te krijgen, is nog onderwerp van onderzoek.

De politiewoordvoerder ontkent dat de poging tot oplichting iets te maken heeft met de aangifte van de gemeente tegen drie ambtenaren van de afdeling Vastgoed. Tegen deze mannen is eveneens eind juli aangifte gedaan, omdat zij zichzelf en anderen volgens de gemeente verrijkt hebben door fraude te plegen. Naar deze zaak loopt ook nog een onderzoek, waar de politie nog niets over kan zeggen.