GAZA-STAD - Bij een Israëlische aanval maandagavond in Gaza-stad zijn veertien Palestijnen gedood. Volgens het Israëlische leger gaat het om Hamas-leden. Meer dan veertig mensen raakten gewond. Het Israëlische leger heeft gezegd dat een trainingskamp van de militante Hamas het doelwit was, maar volgens Hamas betrof het een kinderkamp.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandagavond schoot het leger raketten af op een sportveld, genoemd naar de dit jaar gedode Hamas-leider Sjeik Yassin. Volgens Israël was er net een training van militanten aan de gang. Een Hamas-leider zei echter dat het een zomerkamp voor Palestijnse kinderen was, aldus de BBC dinsdag. Ook veel Palestijnse ooggetuigen stelden dat het een zomerkamp betrof, dat wordt gesponsord door Hamas. Getuigen maakten melding van een slagveld. Honderden mensen schoten te hulp, ambulances en brandweer reden af en aan.

Wraak

Hamas heeft wraak gezworen. De Palestijnse Autoriteit veroordeelde dinsdag de aanval. Volgens onderhandelaar Saeb Erekat blokkeert Israël door "onschuldige mensen" aan te vallen de weg naar vrede. De Palestijnse minister Nabil Shaath van Buitenlandse Zaken sprak van een "terroristische aanval door de Israëlische bezettingsmacht" en beschuldigde Israël ervan elke poging om de orde te herstellen te saboteren. Dinsdagochtend schoten militante Palestijnen raketten af op Israël. Een daarvan kwam neer in de grensstad Sderot.

Hamas, naar eigen zeggen uit op Israëls vernietiging, is een islamitische radicale groepering die tijdens de nu al vier jaar durende opstand talloze zelfmoordaanslagen heeft uitgevoerd. Ze sloeg voor het laatst toe in maart, maar eiste onlangs de dubbele zelfmoordaanslag in Beersheba op. Daarbij vielen zestien doden. Israël maakt jacht op Hamas.