MOSKOU/LONDEN - De Russische president Vladimir Poetin weigert een openbaar onderzoek te laten doen naar de gijzeling in een school in Beslan. Hij zei dat maandagavond op een bijeenkomst met buitenlandse journalisten en Rusland-kenners, waarvan de Britse krant The Guardian dinsdag verslag deed.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Poetin zei wel een intern onderzoek naar de tragedie in Noord-Ossetië te houden, maar niet in het openbaar. "Ik wil het verloop van de gebeurtenissen achterhalen en wie ervoor verantwoordelijk is en ervoor gestraft kan worden", aldus de president.

'Politieke show'

Als het Russische parlement een eigen onderzoek wil instellen, zou hij zich daar niet tegen verzetten, maar Poetin waarschuwde dat dat "een politieke show" kan worden, wat "niet erg productief" zou zijn.

Getuigen hebben gemeld dat de gijzelnemers hun gewelddadigheden probeerden te rechtvaardigen als een daad van wraak voor het doden van Tsjetsjeense kinderen door Russische troepen.

Mensenrechten

Poetin gaf toe dat Russische militairen mensenrechten hadden geschonden in Tsjetsjenië, maar dat dat, net als de foltering van gevangenen in Irak door Amerikaanse militairen, niet met toestemming van de top was gebeurd.

Volgens Poetin is er geen verband tussen het Russische beleid in Tsjetsjenië en de gebeurtenissen in Beslan. "Denk je eens in dat mensen die kinderen in de rug schieten ergens op onze planeet aan de macht komen. Dan heb je geen vragen meer over ons beleid in Tsjetsjenië", aldus de president.

Hij maakte duidelijk dat naar zijn mening de Tsjetsjeense moslims, met hulp van buitenlandse fundamentalisten, streven naar onafhankelijkheid om het hele zuiden van Rusland te ondermijnen.

Politieke oplossing

De president hield verder vol dat zijn land streeft naar een politieke oplossing voor Tsjetsjenië. Er zouden binnenkort verkiezingen worden houden voor een Tsjetsjeens parlement. Rusland zal volgens Poetin geleidelijk zijn troepen naar de barakken laten terugkeren en een minimaal noodzakelijk geacht aantal in de deelrepubliek laten blijven "net zoals de VS doen in Californië en Texas", zei hij.

Dat het nog steeds oorlog was in Tsjetsjenië, vijf jaar nadat hij de eerste troepen had gestuurd, ontkende Poetin. "Het is een smeulend conflict. Er zijn aanvallen geweest, maar niet zoals de grote van 1999", aldus Poetin.