DRESDEN - Het waterpeil van de rivier de Elbe is in de nacht van vrijdag op zaterdag verder gestegen, maar de snelheid waarmee dat gebeurt neemt af. Het water heeft inmiddels het niveau van 9,40 meter bereikt. Eerder zeiden deskundigen te verwachten dat het niet verder zou stijgen dan 9,39 meter.

In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het water al op een niveau dat in 150 jaar niet meer was gehaald: 8,77 meter. Het wassende water heeft vooral diverse historische gebouwen in Dresden beschadigd. Veel van die gebouwen waren de afgelopen jaren gerestaureerd. In de communistische tijd keek niemand er naar om.

Inwoners geëvacueerd

Vrijwilligers gaan onafgebroken door met het plaatsen van zandzakken om de schade aan de gebouwen zoveel mogelijk beperkt te houden. Verder stroomafwaarts stijgt het water veel sneller. In de stad Torgau komt er elk uur 5 centimeter water bij. Het water heeft hier inmiddels een niveau bereikt van 8,94 meter. Enkele dammen zijn doorgebroken. De inwoners worden geëvacueerd. De afgelopen dagen werden in Dresden en omgeving al tienduizenden mensen geëvacueerd.

Geen giftige stoffen

In Bitterfeld houdt een dam die het centrum droog moet houden, vooralsnog stand tegen de druk van het water. Wel zijn enkele onbewoonde gebieden blank komen te staan. In de deelstaat Saksen zijn inmiddels elf mensen om het leven gekomen. Het totaal aantal slachtoffers in Duitsland komt hiermee op vijftien. Zeker 108 mensen zijn gewond geraakt en 27 mensen worden nog vermist.

De regering van de deelstaat Saksen zei dat er geen giftige stoffen in het water zijn aangetroffen. Op diverse plaatsen zijn monsters genomen. Milieugroepen waarschuwden dat het rivierwater was vervuild met giftige stoffen uit ondergelopen industriegebieden in Tsjechië.