WILLEMSTAD - De minister van Justitie in de vorige Antilliaanse regering, Ben Komproe (FOL), is maandag gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Komproe er onder meer van dat hij als minister besluiten heeft genomen die in strijd zijn met de wet.

Samen met een medewerker en de moeder van de eigenaar van Campo Alegre, het grootste openluchtbordeel in het Caribisch gebied, zou Komproe verder een criminele organisatie hebben gevormd, aldus de bekendmaking van het OM.

Sluitstuk

Ook deze twee personen zijn opgepakt. Het Openbaar Ministerie gaf verder weinig details, maar meldt wel dat de arrestaties het sluitstuk zijn van een maandenlang onderzoek naar Campo Alegre. Komproe gaf als minister een vrijbrief aan tientallen prostituees uit de Dominicaanse Republiek en Colombia, werkzaam in Campo Alegre, voor een verblijf op Curaçao.

Toen de gezaghebber van Curaçao in mei de vrouwen van het eiland wilde zetten, omdat deze vrijbrief geen enkele rechtsgeldigheid had, begonnen de vrouwen een rechtszaak. De rechter oordeelde dat Komproe niet bevoegd was om de vrijbrief te geven.

Gevangeniscellen

Eerder verrichtte het OM al huiszoekingen in de woningen van Komproe en de medeverdachten. Ook de gevangeniscellen van FOL-adviseur Nelson Monte, die een straf uitzit van vier jaar voor omkoping en het witwassen van geld, en van bordeeleigenaar Giovanni van Ierland, die vastzit voor drugshandel en het witwassen van geld, werden destijds doorzocht.

Komproe was enige tijd premier van de Nederlandse Antillen, omdat zijn politiek leider Anthony Godett deze functie wegens betrokkenheid bij fraude niet mocht uitoefenen.

Als minister van Justitie werd Komproe door de overige partijen gedwongen zijn ontslag in te dienen omdat hij had toegestaan dat Nelson Monte een deel van zijn gevangenisstraf in het ziekenhuis verbleef, hoewel daar geen medische reden voor was. Zijn aanvankelijke weigering om op te stappen, leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet.